Nieuws/Binnenland
884777031
Binnenland

Politie onderzoekt beelden bruut optreden bij arrestatie demonstrant

Den Haag - Op sociale media gaan beelden rond waarop is te zien hoe een agent hard optreedt tegen een coronademonstrant. Twitteraars reageren geschokt op de beelden. De politie laat weten onderzoek te doen naar het incident. De agent die in een filmpje een demonstrant lijkt te schoppen, is voorlopig van straat gehaald. Dit bevestigt een woordvoerder van de politie . „Gedurende het onderzoek hebben we besloten de agent van straat te halen. Hij is nog wel in dienst. We wachten de verdere resultaten van het onderzoek af.”

Afgelopen weekend kwamen betogers samen op het Joubertplantsoen in de wijk Transvaal in Den Haag om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Maar de situatie liep rond 13.30 uur uit de hand. Op sociale media gaan beelden rond waarop is te zien hoe een agent hard optreedt tegen een coronademonstrant.

Excessief geweld

De politie hield daar negen personen aan nadat agenten werden geconfronteerd met excessief geweld door een groep van meer dan 50 personen, meldt de politie. „Daarbij werden agenten onder meer geslagen en geschopt en bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk.”

Het politie-optreden werd gefilmd door omstanders en de beelden werden op sociale media gezet. In een schokkende video is te zien hoe een agent met wapenstok naar de op de grond liggende arrestant loopt en een schoppende beweging maakt, onder toeziend oog van een andere agent. Daarna lijken beide agenten ook hun wapenstok te gebruiken tegen de arrestant. De beelden wekken de indruk dat de agenten hem ook uitschelden voor ’k*t mongool’. „Laat de stad met rust”, is te horen op de video. Maar het is onduidelijk of die woorden van de agenten of omstanders komen.

„Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhoudingen het geval”, schrijft de politie in een verklaring. De betrokken agent mag zolang het onderzoek loopt alleen bureaudiensten draaien, meldt NOS.

Hoe de situatie zo uit de hand heeft kunnen lopen, is nog niet bekend. De politie heeft maandag via Twitter laten weten dat het incident onderzocht wordt. „Wij kennen de beelden op sociale media. Op dit moment wordt onderzocht wat er zich precies heeft voorgedaan; ook voorafgaand aan de aanhouding.”

Korpschef Paul van Musscher zegt in een interview met Omroep West dat het beeld van de trappende agent niet is ’zoals wij als politie willen zijn’. Tegenover De Telegraaf heeft hij nog niet gereageerd.

Geschrokken

Diverse politieke partijen, zoals Islam Democraten en Hart voor Den Haag, zeggen geschrokken te zijn van de beelden en hebben vragen aan burgemeester Jan van Zanen gesteld. Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat Van Zanen bekend is met de vragen vanuit de raad. Maar in dit stadium van het onderzoek zal hij nog niet reageren. Mogelijk komt er nog een debat.

Het voorval roept ook bij anderen in politiek Den Haag vragen op. Kamerlid Wybren van Haga van de Groep Van Haga wil meer weten over de toedracht. Hij vraagt zich af „waarom er zoveel explosief geweld wordt gebruikt en waarom er zo gescholden wordt.” Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie spreekt van „het zoveelste voorval in een lange reeks van buitensporig politiegeweld tegen weerloze coronademonstranten” en van een politiestaat. Ook Van Haga noemde het geweld „buitensporig.”

Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus roept mensen op om niet direct conclusies te trekken ’omdat iemand een filmpje op internet duwt’. Hij vervolgt: „Daarmee wil ik niet zeggen dat niet ergens iets gebeurd kan zijn, maar ga nou niet een oordeel vormen”, aldus Grapperhaus maandagmiddag. Ook Frans de Graaf, fractievoorzitter VVD Den Haag, deelt die mening: „Laten we niet, zoals politieke partijen nu van links tot rechts doen, op basis van een internetfilmpje de politie in het verdachtenbankje zetten. Laten we het politie-onderzoek eerst afwachten.”

Strafzaak

De man uit de video zou volgens RTL Nieuws horen bij de ’4 juli beweging’. Deze protestgroep laat op de eigen Facebookpagina weten dat zij ’een strafzaak beginnen tegen deze misdadigers’. „Hoe kan het dat iemand nog zo’n mishandeling te verduren krijgt, wanneer die geboeid op straat ligt? Dit is misdaad, dit is poging tot doodslag!”, aldus de groep in een Facebookbericht.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop