884789
Binnenland

PvdA wil kinderbijslag op Antillen

Linkse partijen pleiten bij het kabinet voor de introductie van kinderbijslag in Caribisch Nederland. De PvdA omarmde gisteren een initiatief van de ChristenUnie, om deze inkomensondersteuning te bieden voor ouders op Saba, Sint Eustatius en Bonaire.

De bedoeling is dat mensen zonder baan of met een laag inkomen van de kinderbijslag gaan profiteren. Nu krijgen alleen werkenden een belastingaftrek voor hun kroost.

De CU vroeg staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vorig jaar om onderzoek te doen naar de invoering van de kindtoelage, maar wacht nog steeds op de uitkomsten. „Het hoeft niet meteen meer geld te kosten”, zegt Kamerlid Schouten, die er op wijst dat de drie eilanden sinds het opheffen van de Antillen een soort Nederlandse gemeenten zijn geworden. Daar hoort ook goed armoedebeleid bij, aangepast aan het plaatselijke prijspeil.

Sinterklaas

De VVD zegt tegen te zijn, omdat de introductie van de kinderbijslag 400.000 euro extra gaat kosten. Dat is een verdubbeling van het huidige budget voor de belastingkorting. „Sinterklaas is weer in het land”, sarde de liberaal Mulder zijn PvdA-collega Van Laar die gisteren vroeg om de bijslag voor de BES-eilanden. Als het geen extra geld kost, zegt de VVD’er evenwel begrip te hebben voor het plan.

Naar verluidt laat staatssecretaris Klijnsma zeer binnenkort weten wat ze met het voorstel gaat doen.