Nieuws/Buitenland
884884
Buitenland

'Duivelseiland voor jihadisten'

Een Frans politicus heeft donderdag voorgesteld een beruchte gevangenis op een eiland in Frans Guyana te heropenen voor „de razende dwazen” die jihadist zijn geworden. De leider van de kleine partij Debout la République, Nicolas Dupont-Aignan, zei dat het heropenen van de gevangenis van Cayenne, de hoofdstad van Frans Guyana, de gelegenheid biedt teruggekeerde Fransen jihadisten te isoleren.

Die dwazen verdienen dat, aldus de partijleider. Maar hij voegde er wel aan toe hij het 'heropenen' niet letterlijk bedoelt. Er zou een nieuwe inrichting voor de speciale gevangenen moeten komen, een soort Franse Guantanamo Bay. De oude inrichting werd in 1953 gesloten, ruim honderd jaar na de opening.

De gevangeniskolonie van Cayenne, die meerdere eilanden omvatte, werd als Duivelseiland wereldberoemd door het boek Papillon (1969) van ex-gevangene Henri Charrière (1906-1973) en door de Frans-Amerikaanse verfilming van het boek in 1973. In die film Papillon speelden onder anderen Steve McQueen, Dustin Hoffman en Victor Jory.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo