Nieuws/Buitenland
884914
Buitenland

'Opnieuw golf Eritrese vluchtelingen'

In het Oost-Afrikaanse Eritrea ronselt het dictatoriale regime van president Isaias Afeworki meer dienstplichtigen naar aanleiding van nieuwe spanningen met buurland Ethiopië. Vrijwel iedereen is op een of andere manier en vaak voor onbepaalde tijd dienstplichtig. De jongste campagne van het regime burgers onder de wapenen te roepen, heeft daarom geleid tot een nieuwe stroom vluchtelingen naar Ethiopië maar ook naar Europa.

Dit zei een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie van de VN in Ethiopië, meldde de BBC donderdag. In de afgelopen vijf weken hebben meer dan 6000 mensen uit Eritrea asiel in Ethiopië aangevraagd. Dat is circa twee keer zo veel als in de voorafgaande maanden. De meesten zijn tussen de 18 en 24 jaar oud en meldden dat het regime weer militairen zoekt. De dienstplicht duurt officieel vier jaar lang, maar in de praktijk kan dit uitmonden in een dienst- en werkplicht voor onbepaalde tijd.

Eerder dit jaar sloeg staatssecretaris Fred Teeven alarm over de in april plotseling sterk toegenomen stroom Eritrese vluchtelingen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo