Nieuws/Binnenland
885130
Binnenland

Geofoons ’luisteren’ naar gerommel aardbevingen

Bij het dorpje Woudbloem (gemeente Slochteren) zijn gisteren gevoelige ‘geofoons’ in de bovenste tweehonderd meter van de Groningse bodem geactiveerd, die vrijwel alle aardbevingen in het gebied zeer nauwkeurig zullen meten. Omdat ook zwakkere bevingen vanaf 0,5 op de schaal van Richter al zullen opvallen vanuit dit soort speciale meetgaten, zal het aantal getelde bevingen tot wel tien keer toenemen.

De meetpunten met de elektronische ‘oren’ komen bij zestig verspreide plekken in het uitgestrekte gasgebied in de provincie Groningen. Burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren werd in het fraaie landelijke gebied alvast bijgepraat. De metertjes gaan in de bodem tot op een diepte van tweehonderd meter waarnemen. Ze zijn telkens maar zo klein als een uit de kluit gewassen vingerhoed, maar hun informatie zal onmisbaar zijn om meer te weten te komen over de aardbevingen door gaswinning die Groningen teisteren.

Live te zien

Gasexploitant NAM laat de apparaatjes aanleggen door het ingenieursbureau Antea Group. De meetgegevens worden dag en nacht naar het KNMI doorgestuurd, die daardoor heel precies kan zeggen waar de aarde beeft en met welke kracht. Projectmanager Eddy Kuperus van de NAM verwacht dat het netwerk een schat aan gegevens zal opleveren. „Het is ‘live’ te zien wat er gebeurt onder de grond. Ook de kleinere bevingen kunnen we straks goed lokaliseren en dat is belangrijk voor onderzoek naar aardbevingen. Deze geofoons gaan voor altijd de bodem in’’, legt hij uit. „De meters worden met een speciale kabel met het oppervlakte verbonden.’’

Er is door onder meer bewoners uit de gasregio, waaronder veel mensen met schade aan de woning, gevraagd om veel meer meetgegevens ter aanvulling van de bestaande seismometers van het KNMI. Ook vanuit de politiek is gevraagd om dit soort nieuwe ontwikkelingen.