885148
Binnenland

'Kieft' wint NS Publieksprijs

Het boek 'Kieft' van journalist Michel van Egmond is de winnaar van de NS Publieksprijs 2014. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het boek over voormalig profvoetballer Wim Kieft kreeg ruim 28 procent van de stemmen en mag zich daarmee 'Boek van het Jaar' noemen.

Van Egmond kreeg een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een eersteklasabonnement van de NS. Het is het tweede jaar op rij dat Van Egmond met de literaire prijs naar huis gaat. Vorig jaar werd hij bekroond voor 'Gijp', het relaas over oud-voetballer, voetbalanalist en mediafenomeen René van der Gijp. Het is de eerste keer dat de publieksprijs twee jaar achter elkaar door dezelfde auteur wordt gewonnen.

Het winnende boek gaat over een geheim dat Kieft twintig jaar met zich meedroeg. „Het is een verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding.” Kieft werd Europees kampioen, won de Europa Cup I en werd zes keer landskampioen. Het boek stond vorig jaar in totaal acht weken op nummer één in De Bestseller 60.

28e editie

Ruim 88.400 mensen brachten afgelopen weken hun stem uit voor een van de zes genomineerde titels voor de 28e editie van de NS Publieksprijs. Naast Kieft waren vijf andere titels genomineerd: 'Ventoux' van Bert Wagendorp, 'Geachte heer M.' van Herman Koch, 'Toen ik je zag' van Isa Hoes, 'Debet' van Saskia Noort en 'De kraamhulp' van Esther Verhoef.

De zes genomineerde boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2013-mei 2014). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Vervolgens kon het publiek via internet zijn stem uitbrengen. Daarnaast was er een 'kernjury' van 275 boekenliefhebbers die mochten stemmen.

Voor Kieft voelde de publicatie van het boek als een 'bevrijding', zo zei hij in een exclusief gesprek met De Telegraaf. Lees het hele interview hier.