885236
Binnenland

Chinezen onder het mes voor mooie stem

Een vrij bijzondere nieuwe trend steekt in China de kop op; steeds meer Chinezen ondergaan riskante operaties om hun stem mannelijker of vrouwelijker te maken.

Stemoperaties zijn de laatste tijd booming in de lokale cosmetische chirurgiemarkt. Artsen die de procedure aanbieden melden dat de vraag naar zo'n operatie de laatste jaren is gestegen en voorlopig alles behalve afneemt.

Verschillende klinieken bieden de operatie aan, die eerder alleen werd uitgevoerd op patiënten die geslachtsverandering hadden ondergaan.

Stereotype

De ingreep is zeker niet zonder risico's, maar dat lijkt weinig Chinezen uit te maken. Zo kun je bijvoorbeeld je complete stem verliezen, of een infectie oplopen.

Het feit dat patiënten zich hierdoor niet uit het veld laten staan, is volgens deskundigen vooral een bewijs dat Chinezen druk zijn om te voldoen aan bepaalde genderstereotypen.

De 23-jarige Lu Xiang onderging een stemoperatie, nadat hij jarenlang werd uitgelachen om zijn hoge meisjesachtige stem. "Mijn klasgenoten en collega's maakten me belachelijk en noemden me een mietje", vertelt Lu tegenover de Global Times. "Ik kon niet eens een vriendin krijgen. Vrouwen zagen me niet als echte man. In plaats daarvan behandelden ze me als een van hen, vanwege mijn stem."

Lu kreeg geen baard in zijn keel en tijdens zijn werk als callcenter-medewerker werd hij vaak aangezien voor een vrouw. Daarnaast dachten veel mensen dat hij homo was. Ondanks de mogelijke risico's van een operatie, besloot Lu toch onder het mes te gaan. Voor de jonge man was dit nog de enige optie.

Er werd een deel van het kraakbeen van zijn strottenhoofd gehaald en botox geïnjecteerd in zijn stembanden.

Risico

Een Chinese arts zegt dat hij meer dan 200 van dit soort operaties heeft uitgevoerd in de afgelopen vier jaar. Hij ziet vooral mannen als Lu met een hoge stem, die mannelijker willen klinken. Maar ook vrouwen met lage stemmen die juist vrouwelijker willen worden' melden zich.

Alasdair Mace, een KNO-arts uit Londen, voert zo'n vier stemoperaties per maand uit. Meestal 'gewoon' bij patiënten die een geslachtsverandering hebben ondergaan, of bij patiënten met een aangeboren defect in hun stem. Tegenover de Daily Mail waarschuwt hij: "Mensen die de procedure ondergaan zouden zich bewuster moeten zijn van de risico's. Je kunt je stem verliezen en ernstige luchtweginfecties oplopen."