Nieuws/Binnenland
885315
Binnenland

Politiedossiers massaal op straat

Door een veiligheidslek bij de politie is een groot aantal uiterst vertrouwelijke recherchedocumenten op straat beland. Het gaat om dossiers over moordzaken, overvallen, criminele organisaties en jihadverdachten. De inhoud was voor eenieder met een paar simpele muisklikken in te zien via zoekmachine Google.

Dat meldt NRC Handelsblad, dat het lek ontdekte. De politie heeft de documenten vervolgens direct offline gehaald. Tot dinsdagmiddag waren de vertrouwelijke dossiers echter nog te bekijken door simpelweg de naam van een verdachte in te tikken bij Google. Het gaat onder meer om informatie over een groot rechercheonderzoek naar een groep potentiële Syriëgangers die maandenlang zijn geschaduwd. Hiervan waren enkele observatieverslagen online te bekijken. Ook stond een onderzoek online naar het netwerk rond een criminele organisatie. De uitgelekte dossiers bevatten onder veel meer namen, foto’s en woonadressen van tientallen verdachten.

De informatie was soms afkomstig van de Criminele Inlichtingen Eenheid, een strikt geheime afdeling binnen de politie die gebruik maakt van informanten. Ook gevoelige details over de politie zelf zijn gelekt:, zoals namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie.

De schuld ligt bij een systeembeheerder van de politie. Die heeft om onbekende redenen de documenten op een onbeveiligde privéwebsite van een familielid gezet. De rijksrecherche is is direct een onderzoek begonnen naar de zaak. „Het Openbaar Ministerie wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie de informatie heeft bekeken”, zegt een politiewoordvoerder tegen NRC. De verantwoordelijke systeembeheerder is op non-actief gezet. Of het lek gevolgen heeft voor lopende onderzoeken wordt bekeken samen met het Openbaar Ministerie.