Nieuws/Binnenland
885403
Binnenland

KWF presenteert Dream Team

KWF Kankerbestrijding presenteert vandaag een nieuw internationaal Dream Team van toponderzoekers uit verschillende disciplines. Het Dream Team zal zich de komende vier jaar bezighouden met onderzoek naar vroege opsporing van darmkanker.

Met jaarlijks 13.000 nieuwe patiënten en ruim 5000 sterfgevallen, is darmkanker een van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen in Nederland.

Diagnostiek

Veel onderzoek richt zich op behandeling en nieuwe geneesmiddelen voor mensen die al een uitgezaaide ziekte hebben. Het internationale Dream Team richt zich op de andere kant van het spectrum: mensen die nog geen uitzaaiingen of zelfs alleen nog maar voorlopers van darmkanker (poliepen) hebben.

Het recent opgestarte Bevolkingsonderzoek Darmkanker gebruikt een test die bloed opspoort in ontlasting. Bloed kan een teken zijn van een verhoogd risico op darmkanker. Dit nieuwe team werkt aan een verbeterde test. Deze test spoort in ontlasting DNA-veranderingen en eiwitten op, die samenhangen met een tumor of poliep. Daarmee verwachten de onderzoekers nog beter in staat te zijn darmkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Meer over darmkanker