Nieuws/Binnenland
885469
Binnenland

'Sluit slechte verpleeghuizen'

Verpleeghuizen die slechte zorg bieden moeten kunnen worden gesloten. Daar zijn coalitiepartijen VVD en PvdA het over eens. Als een verpleeghuis slechte zorg biedt moet eerst de directie weg. Maar als dat niet helpt moet de instelling de deuren sluiten.

,,We moeten het lef hebben om die instellingen waar het structureel mis gaat, te sluiten", zegt VVD-Kamerlid Bas van 't Wout tegen de NOS. Hij vindt het onacceptabel dat zorginstellingen met hetzelfde geld verschillende kwaliteit zorg bieden. ,,We zien heel grote verschillen en dat is gek." Hij krijgt bijval van zijn PvdA-collega Otwin van Dijk, die vindt dat deze situatie ,,echt niet meer kan voortbestaan".

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de kwaliteit van de verpleeghuizen met staatssecretaris Martin van Rijn. Directe aanleiding voor het debat is de noodkreet van de vader van Van Rijn. Die deed onlangs publiekelijk een boekje open over de erbarmelijke omstandigheden waaronder zijn dementerende echtgenote wordt verzorgd. Personeel zou mevrouw Van Rijn en andere bewoners soms uren alleen laten. ,,Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels", zo vertelde hij in het AD.

Helpen

Om de zorg voor ouderen in verpleeghuizen te verbeteren, zouden vertegenwoordigers van instellingen die het volgens de inspectie goed doen de minder goed presterende huizen moeten helpen. En als het dan nog niet gaat moet de inspectie ingrijpen. Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen daar dinsdagavond op aan. „Het kan en moet beter”, aldus SGP-voorman Kees van der Staaij.

De Kamer is verdeeld over hoe de al jaren slepende problemen in verpleeghuizen kunnen worden opgelost. De PVV wil meer geld voor de zorg en wil fraude, verspilling, hoge bonussen en inefficiënt werken aanpakken. De SP wil af van slecht functionerende bestuurders en pleit voor een noodwet om grote zorginstellingen op te splitsen. Ook wil Renske Leijten (SP) meer personeel: „Hoe goed je ook bent opgeleid, als je niet voldoende collega's hebt kun je je werk niet doen”.

Verder zijn er nieuwe gebouwen nodig, maar die staan er niet meteen, en ook het beter opleiden van verpleegkundigen kost tijd. „De inspectie kan ondertussen wel meer oog krijgen voor het welbevinden van mensen in verpleeghuizen”, aldus D66. Meer geld is volgens veel andere partijen niet dé oplossing. Want ook met geld kan het probleem van dementie niet worden oplost, stelde de VVD vast. Bovendien is de kwaliteit van de zorg in instellingen die nu evenveel veel geld krijgen, vaak erg verschillend.