Nieuws
885473
Nieuws

AFM waarschuwt voor bellijst boiler rooms

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt ongeveer 700 Nederlanders dat zij op een bellijst staan van oplichters die nepaandelen proberen te verkopen.

Deze ’boiler rooms’ bellen hun slachtoffers met verkooppraatjes dat er grote winsten te behalen zijn, maar vaak blijken de aandelen waardeloos te zijn.

In een justitieel onderzoek naar een boiler room zijn 750 namen van mogelijke slachtoffers naar voren gekomen, aldus de AFM. Van 680 van hen heeft de waakhond de adressen kunnen achterhalen. Zij hebben een waarschuwingsbrief (zie het pdf-bestand bij dit artikel) ontvangen.

Verboden

Het is voor het eerst dat de AFM "een bellijst van deze omvang" heeft ontvangen, schrijft de toezichthouder.

In de brief wijst de AFM mogelijke gedupeerden erop dat het in Nederland verboden is om "consumenten zomaar te bellen met het aanbod aandelen te kopen of verkopen. Wees in dat geval direct alert en hang op."

Doorverkopen

De toezichthouder raadt bovendien aan om de aanbieder op te zoeken in de 'waarschuwingenlijst' of het register van de AFM. De waakhond heeft ook een aparte waarschuwingenlijst voor boiler rooms.

Volgens de AFM werken boiler rooms vaak met bellijsten, waar mensen op staan die interesse hebben in beleggen, "of die al eerder zijn opgelicht door dergelijke fraudeurs". Die bellijsten worden ook doorverkocht, stelt de AFM.

Niet meer bereikbaar

Via een boiler room worden consumenten onder grote druk gezet om aandelen te kopen. "In het begin tonen de oplichters goede resultaten (op papier), die in realiteit niet worden gehaald", stelt de AFM. "Nadat het slachtoffer geld heeft overgemaakt is de organisatie opeens niet meer bereikbaar."

Lees verder op DFT Premium: AFM zet 'mystery shoppers' in