Nieuws/Buitenland
885476
Buitenland

VN vragen om onderzoek ICC naar Noord-Korea

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Veiligheidsraad dinsdag gevraagd te overwegen het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoek te laten doen naar misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Korea.

Het verzoek staat in een niet-bindende resolutie van de mensenrechtencommissie. De resolutie vraagt de Veiligheidsraad het ICC in Den Haag in te schakelen en werd ingediend door de Europese Unie en Japan. 111 landen stemden voor, 55 onthielden zich van stemming en 19 stemden tegen, inclusief China en Rusland die vetorecht in de Veiligheidsraad hebben.

China had voor de stemming al aangegeven dat het dit geen goed idee vond. Peking heeft weliswaar genoeg van het stalinistische en geheimzinnige regime van Kim Jong-un in Noord-Korea, maar handhaaft er zoveel mogelijk goed contact mee. Daarmee lijkt de resolutie weinig kans te maken in de raad.

Een VN-onderzoekscommissie heeft eerder geconcludeerd dat er in Noord-Korea aanwijzingen zijn van uitroeiing, slavernij, moordpartijen, verdwijningen, marteling, seksueel geweld, gedwongen abortus, uithongering, deportaties en allerlei vormen van vervolging.

Cuba stelde nog een 'tegenresolutie' voor die het ICC brandmerkte als „een politiek drukmiddel van machtige mogendheden tegen landen in ontwikkeling”. Veertig landen waren het daarmee eens, maar de resolutie haalde het daar niet mee.