Nieuws/Binnenland
885493
Binnenland

Marineschip met ebola-spullen in Sierra Leone

De Karel Doorman, het marineschip dat hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika vervoert, is dinsdag aangekomen in Sierra Leone. Een deel van de lading wordt woensdag in de haven van hoofdstad Freetown uitgeladen.

Dat heeft een woordvoerster van Defensie gezegd. De Karel Doorman vertrok 6 november vanuit Den Helder. Aan boord van het bijna 205 meter lange schip zijn tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, 11 miljoen handschoenen, duizend rubberen laarzen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen. Later in de week vaart het schip door naar Guinee en daarna nog naar Liberia.

De hulpgoederen op het schip zijn afkomstig van negen lidstaten van de Europese Unie en diverse hulporganisaties, waaronder organisaties achter Giro555. „De goederen voor Sierra Leone worden naar een centrale locatie gebracht. We leveren ze de komende twee weken af bij elf ziekenhuizen en 25 medische klinieken in het hele land”, zegt hulpverlener Marjan Kruijzen van Cordaid.

Behalve de vaste bemanning zijn er ook een medisch team en mariniers mee. De mariniers helpen bij het uitladen van het materiaal en bieden ook bescherming voor alle Nederlanders. Het uitladen van het schip neemt twintig uur in beslag.