Nieuws/Buitenland
885507
Buitenland

Sea Shepherd blijft walvisvaart Japan storen

De actiegroep Sea Shepherd zal de jacht op walvissen in het zuidpoolgebied blijven dwarsbomen, ook al wil Japan de vangst fors beperken. Dat maakte directeur Geert Vons van de Nederlandse tak dinsdag duidelijk.

Japan heeft nieuwe plannen gemaakt voor de walvisvangst, omdat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag de manier waarop dat gebeurde in maart heeft verboden. In het voorstel worden vanaf volgend jaar per jachtseizoen nog ongeveer driehonderd dwergvinvissen gevangen. Voorheen waren dat er ruim negenhonderd.

„Dat het quotum een derde wordt van wat het was, is positief. Aan de andere kant is het heel triest dat we met dit voorstel precies teruggaan naar waar het dertig jaar geleden begonnen is”, reageert Vons. „Dit is een kopie van het onderzoeksprogramma uit 1987.”

Volgens Vons zijn de nieuwe plannen net zo min wetenschappelijk te noemen als de oude praktijk. Toch ziet ook hij lichtpuntjes voor de walvissen. Zo stopt Japan helemaal met het jagen op bultruggen en gewone vinvissen en zal het alle plannen eerst voorleggen aan de Internationale Walvis Commissie (IWC).

De walvisvangst rond Antarctica duurt normaal gesproken van december tot maart. Omdat het nieuwe plan nog niet definitief is, zullen de Japanse schepen komend seizoen voor één keer geen walvissen doden maar echt alleen onderzoek doen. Dat heeft Tokio althans beloofd.

„Maar je weet maar nooit”, zegt Vons. „We houden in het gebied een campagne om illegale visserij tegen te gaan en zullen de Japanse vloot zeker in de gaten houden.”