Nieuws
885510
Nieuws

Omstreden racismesatire in Nederlandse bios

De omstreden satire Dear White People is binnenkort te zien in de Nederlandse bioscopen. De film deed de afgelopen weken in de Verenigde Staten flink wat stof opwaaien.

Distributeur FilmFreak brengt de film begin 2015 uit, zo heeft een woordvoerster bekendgemaakt.

De komedie vertelt over een radiostation op een universiteit dat alledaags racisme tegen het licht houdt en rellen die uitbreken als een blanke studentenvereniging een 'zwart feest' organiseert. De film deed de afgelopen weken in de Verenigde Staten flink wat stof opwaaien.

De jonge regisseur Justin Simien kon de film, met in de hoofdrollen 24-ster Dennis Haysbert en CSI: New York-acteur Kyle Gallner, maken met behulp van crowdfunding. Dankzij aandacht op Twitter en Facebook en de steun van de festivals Tribeca en Sundance bracht hij de pakweg 100.000 dollar bij elkaar die hij nodig had om de film te maken.

Spike Lee

Met zijn komedie wilde regisseur Simien, die door fans de 'Spike Lee van de nieuwe generatie' wordt genoemd, tonen hoe het voor donkere mensen is om te leven in een samenleving met een blanke meerderheid. Dear White People trok een overwegend donker publiek naar de bioscopen en kreeg lovende recensies. Vakblad Variety constateerde tevreden dat deze film 'een aantal keiharde vragen over dit lastige onderwerp weet te stellen, zonder dat de makers pretenderen de antwoorden te weten'. New York Times stelde dat 'iedereen die deze film heeft gezien er naderhand over wil praten, zelfs al kan dat gesprek wat ongemakkelijk voelen'.

De commentaren op de gezaghebbende filmsite IMDB geven echter aan dat niet iedereen gelukkig is met Dear White People. Veel blanke mensen vinden dat de komedie met zijn grappen over stereotyperingen 'racistisch tegenover blanken' is. De komedie past in een trend van films die de afgelopen jaren aandacht vroegen voor het racisme en de discriminatie in de Amerikaanse samenleving en geschiedenis.