Nieuws
885515
Nieuws

'Bedrijf moet boeken openen voor Cargill'

Beleggersoproer bij Nutreco

Een aantal aandeelhouders van Nutreco hebben het bedrijf opgeroepen om de agrarische multinational Cargill en investeerder Permira inzage te geven in de boekhouding.

Het gaat om aandeelhouders APG en het hedgefonds Hengistbury, die de visvoerfabrikant daartoe oproepen. De twee beleggers hebben een gezamenlijk belang van 13,5% in het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf.

Met de gegevens uit de boeken zouden Cargill en Permira onder dezelfde omstandigheden als SHV een bod kunnen uitbrengen op Nutreco. Daarmee kan een biedingsstrijd worden geforceerd.

Strijd

SHV kondigde vorige maand aan alle aandelen Nutreco voor een prijs van 40 euro per stuk te willen kopen. Dat wekte de belangstelling van Cargill en Permira, die 43,50 euro per aandeel boden. SHV, eigendom van de familie Fentener Van Vlissingen ging daar vorige week overheen door 44,50 euro te bieden.

Maar volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Hengistbury is het nieuwe bod van SHV nog steeds onvoldoende.

Nutreco heeft met SHV afgesproken dat het alleen een nieuw bod accepteert als dat 8 procent hoger is dan het laatste bod van SHV. Dat betekent dat de twee rivalen (Cargill en Permira) ten minste 48,06 euro per aandeel moeten bieden wil het door Nutreco serieus genomen worden.

SHV heeft inmiddels een belang opgebouwd, van 15 procent in Nutreco.