Nieuws
885517
Nieuws

Patientenfederatie: 'Verzekeraars, wat krijgen we voor ons geld?'

De premies van de vier grootste zorgverzekeraars voor 2015 zijn bekend, maar volgens patiëntenfederatie NPCF ontbreekt een belangrijk stuk van de informatie. „Wat krijg ik voor mijn geld?”, vraagt NPCF-directeur Wilna Wind zich dinsdag af.

Menzis, CZ, VGZ en Zilveren Kruis hebben allemaal drie verschillende premies voor de basisverzekering: een budgetoptie, een middenoptie en een duurdere variant. Die laatste is een restitutiepolis, waarbij verzekerden overal terechtkunnen en ze de zorg vergoed krijgen, ook als hun verzekeraar geen contract heeft met de zorgaanbieder. Bij de goedkoopste is de keuze in zorgaanbieders beperkt.

Onduidelijk

Maar waar mensen precies terechtkunnen als ze voor de budgetoptie kiezen, is nu nog niet duidelijk, stelt Wind. Uiterlijk 19 november moeten zorgverzekeraars duidelijk maken met welke aanbieders ze een contract hebben. Op de sites is volgens Wind alleen maar te zien met wie de verzekeraars in zijn geheel een contract hebben afgesloten, maar niet specifiek waar consumenten per polis recht op hebben.

Wind zegt in overleg te zijn met de verzekeraars en hoopt dat ze snel openheid van zaken geven.

Aanbod snel duidelijk

In een reactie zegt verzekeraar CZ dat het aanbod bij hun naturapolissen qua gecontracteerden hetzelfde is. „Voor alle naturaverzekeringen kopen wij dezelfde zorg in. De goedkoopste verzekering is goedkoper omdat mensen hun zaken rechtstreeks via het internet regelen en een iets lagere vergoeding krijgen bij niet-gecontracteerde aanbieders”, zei een CZ-woordvoerster dinsdag. Bij welke aanbieders CZ-verzekerden terecht kunnen, is vanaf woensdag (19 november) te zien op de site van CZ.

Een woordvoerder van Menzis zegt dat verzekerden op de site van Menzis kunnen zien in welke ziekenhuizen ze terechtkunnen. „Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de normale polis en de budgetpolis”, aldus de woordvoerder.

VGZ laat weten dat alle informatie vanaf woensdag op de site te vinden is, uitgesplitst per verzekering. Zilveren Kruis was niet bereikbaar voor een reactie.