Nieuws
885518
Nieuws

Gesteggel om Hema smartphones

De Hema lanceerde gisteren met trots een eigen huismerk smartphones en tablets. De smartphones lijken echter minder eigen dan eerder voorgespiegeld. De telefoons blijken afkomstig van het Chinese bedrijf Zopo en dat is tegen het zere been van de Rotterdamse merkhouder van dit Chinese merk. Zopo Benelux spreekt over imitatietoestellen en sleept de winkelketen voor de rechter.

De Hema noemt de aantijgingen dat Hema H3 en Hema H5 imitatieversies zijn van Zopo toestellen klinkklare onzin. "De smartphones zijn speciaal voor Hema ontworpen en geproduceerd. Hema heeft van de producent exclusieve rechten gekregen op de H3 en H5  telefoons om deze onder eigen merk te verkopen. Hema heeft dus geen toestemming nodig van Zopo BeNeLux. De winkelketen zegt juridische stappen tegen Zopo Benelux te overwegen.

Zopo Benelux laat desgevraagd weten niet te denken dat er opzet in het spel is bij Hema. "Wij hebben een contract met Zopo waarin staat dat ze geen toestellen mogen verkopen aan partijen binnen ons territorium, Hema is hier waarschijnlijk niet van op de hoogte geweest", aldus woordvoerder Murat Dervisoglu. Hij denkt dan ook dat de fout bij Zopo in China ligt. "In China gelden andere wetten dan in Europa." Een afgevaardigde van Zopo is op dit moment onderweg naar Nederland om uitleg te geven.

Advocaat Ernst-Jan Louwers, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, wijst er op dat Zopo Benelux het merk begin dit jaar heeft geregistreerd voor de Benelux, maar dat een partij als de Hema de toestellen gewoon mag verkopen zolang ze de naam Zopo niet voeren. De Hema geeft de naam van de leverancier van zijn smartphones dan ook niet prijs. De naam Zopo komt echter wel naar boven bij het uitvoeren van softwaretests met de toestellen. Volgens Louwers zou Zopo Benelux dit punt kunnen aangrijpen in de aanklacht tegen Hema. "Of dit succesvol zal zijn, hangt af hoe en waarvoor het merk wordt gebruikt", aldus de advocaat. "Het is verder ook maar de vraag of de Chinese fabrikant toestemming heeft gegeven aan Zopo Benelux om het merk te deponeren."

Volgens de website is Zopo Benelux slechts een 'Authorized Agent', de werkelijke verhouding met het Chinese bedrijf wordt niet duidelijk gemaakt. Het staat volgens Louwers dan ook niet vast dat Zopo Benelux de exclusieve rechten heeft voor Zopo-toestellen in de Benelux. Maar zelfs als dat het geval is, kan het bedrijf zich daar bij een zaak tegen de Hema niet zo makkelijk op beroepen. "Het Chinese bedrijf heeft misschien achter hun rug om zaken gedaan met de Hema. Als dat het geval is, hebben ze een probleem met de leverancier en moeten ze daar zijn."

De Hema H5 is volgens Zopo Benelux een kloon van de Zopo Millia (ZP1000S), terwijl de H3 in feite de Zopo Budget (ZP590) zou zijn. Hoewel de genoemde toestellen veel op elkaar lijken, verschillen ze op kleine punten. Zo beschikt de H5 over 32 GB opslaggeheugen en een 8 megapixel camera, terwijl de Zopo Millia 16 GB opslaggeheugen heeft en een 14,1 megapixelcamera.