Nieuws/Binnenland
885520
Binnenland

Kuzu en Oztürk verzamelen ideeën

De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Oztürk, de ex-PvdA'ers die een nieuwe politieke beweging willen vormen, gaan de komende tijd ideeën verzamelen. Iedereen die „voor verdraagzaamheid, toleratie, acceptie en verbinding is”, kan die ideeën aandragen via e-mail.

Dat heeft fractievoorzitter Kuzu van de Groep Kuzu/ Oztürk dinsdag gezegd. Eigen, concrete standpunten noemden ze nog niet. Wel benadrukten ze dat ze „openlijk” willen opkomen voor alle mensen in Nederland. „Of het Surinaamse Nederlanders zijn, Marokkaanse Nederlanders of Turkse Nederlanders, dat maakt ons niets uit”, aldus Kuzu. De twee zeggen te zullen staan voor iedereen die vindt dat Nederland „verrechtst, verruwt en verhardt”.

Vorige week donderdag kwam het tot een breuk tussen Kuzu en Oztürk en de PvdA-fractie. De twee waren het niet eens met het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Nadat ze uit de fractie waren gestapt, zeiden ze dat de partijtop hen monddood wilde maken. Door daarna met „emmers met modder te gooien naar ons, heeft men opnieuw geprobeerd ons monddood te maken”, stelde Kuzu dinsdag.

„Men wil tornen aan onze geloofwaardigheid. De PvdA-top lijkt daarmee op een omgekeerde wasstraat. Je gaat er schoon in, je komt er besmeurd uit als je niet doet wat ze van je eisen”, zei Kuzu. Volgens hem zijn er al heel veel vragen binnengekomen over hun nieuwe beweging. „Wij zullen samen met collega ztürk de komende periode een nieuwe frisse wind laten waaien door deze Kamer”, kondigde hij aan.