Nieuws/Buitenland
885528
Buitenland

Syriëganger opgepakt voor mishandelen ex

De bekende Belgische Syriëganger Jejoen Bontinck is opgepakt in Antwerpen. Justitie verdenkt hem ervan zijn ex-vriendin te hebben mishandeld.

Volgens de Standaard ging Bontinck maandagavond door het lint na een ruzie met zijn voormalige geliefde. Hij zou de vrouw meerdere rake klappen hebben gegeven. De jihadist is dinsdag voorgeleid aan de Antwerpse onderzoeksrechter. Die stelde hem onder voorwaarden weer op vrije voeten.

Bontinck is een belangrijke spil in het terrorismeproces dat België al maanden in zijn greep houdt. In totaal staan 46 verdachten terecht voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapenden strijd in Syrië. Bontinck riskeert een celstraf van vier jaar. De uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Hij kwam in het nieuws omdat zijn vader probeerde hem eigenhandig uit Syrië te halen. Omdat de jongeman naar eigen zeggen weigerde te vechten in de frontlinie, werd hij gevangen gezet. Hij zou een cel hebben gedeeld met de later onthoofde Amerikaanse journalist James Foley. Bontinck ontsnapte en keerde terug naar België, waar hij werd opgepakt op verdenking van terrorisme.