Nieuws
885529
Nieuws

'Jongeren aanspreken op risico's naaktfoto's'

Ouders en leraren moeten jongeren waarschuwen voor risico's als zij bijvoorbeeld naaktfoto's van zichzelf versturen naar bekenden of via sociale media. Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij begrijpt dat jongeren er nog jaren last van kunnen hebben als de foto's onbedoeld online komen, maar ziet geen taak voor de overheid om dit aan te pakken. „Gebruik je gezond verstand”, zei hij.

De ChristenUnie trok dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de bel over deze praktijken, ook wel sexting genoemd. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van deze partij noemde het een groot en ingrijpend probleem. Hij wil dat de overheid het voortouw neemt om het gesprek erover op gang te brengen. „De staatssecretaris overschat het zelfinzicht van jongeren. Die doen soms gewoon domme dingen”, aldus Segers.

Dekker wees erop dat er al een campagne loopt en op ruim 650 scholen in het voortgezet onderwijs al zeker 95.000 leerlingen bereikt. Hij zal de kwestie nog wel bespreken met de onderwijssector en betrekken bij het actieplan tegen pesten. Bovendien is volgende week de Week van de Mediawijsheid en kunnen leraren en ouders op mediawijzer.nl informatie over een verantwoord gebruik van nieuwe media vinden.

Het sturen van een naaktfoto is niet strafbaar, maar als er sprake is van chantage met deze foto's of grooming, komt het strafrecht wel om de hoek, zei Dekker. In de voorlichting aan jongeren moet er volgens hem ook aandacht voor zijn om een foto niet door te sturen als je die toegestuurd krijgt, maar om die te wissen.