Nieuws/Binnenland
885531
Binnenland

'Aanslag Nederlandse MH17-delegatie verijdeld'

Een terreurgroep heeft in opdracht van de Russische veiligheidsdienst FSB een aanslag voorbereid op een Nederlandse regeringsdelegatie in Charkov, Dat meldde de Oekraïense veiligheidschef Valentin Nalivaitsjenko dinsdag tijdens een persconferentie. Daar is verteld dat het om een datum in november zou gaan. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) was van vrijdagavond 7 november tot en met zaterdagochtend 8 november in Charkov.

Enkele leden van een terreurgroep zijn volgens het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU aangehouden. Hun bedoelingen zijn volgens Nalivaitsjenko duidelijk geworden tijdens verhoren. De verdachten zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB in de buurt van de Russische plaats Tambov, stelt Nalivaitsjenko.

De Russische geheime dienst zou opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie die de Malisjev-fabriek in Charkov wilde bezoeken. De dienst zou ook explosieven hebben verstrekt. In de fabriek worden geborgen lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 verzameld voor terugkeer naar Nederland.

Koenders is zaterdagochtend 8 november ook langsgegaan bij die fabriekshal, maar hij liet dinsdagmiddag weten geen weet te hebben van een mogelijke aanslag. Ook de Oekraïense ambassade in Den Haag heeft nog geen verdere informatie.

Hoe betrouwbaar de Oekraïense bewering is, is onduidelijk. Oekraïne en Rusland zijn verwikkeld in een propagandaoorlog. Maar tijdens een persconferentie deed Nalivaitsjenko de vermeende aanslagplannen uitgebreid uit de doeken. Hij sprak van een ,,gevaarlijke subversieve verkenningsgroep'' die uit 12 mensen bestond en waarvan de leiders zijn gearresteerd.

De groep werd aangehouden op verdenking van andere terroristische activiteiten in Charkov, aldus de veiligheidschef. Tijdens de persconferentie werden beelden getoond van de explosieven en van een verdachte vrouw die 'bekent'. Ze vertelt dat ze van de Russen de datum in november doorkreeg, waarop de delegatie de fabriek zou bezoeken. De explosieven zouden op de route van de delegatie geplaatst moeten worden. Zeven mijnen zouden in beslag zijn genomen.