Nieuws/Binnenland
885554
Binnenland

Probleem met insect eten zit 'tussen de oren'

Binnen tien jaar is het normaal om insecten te eten. De enige weerstand die er nu nog is tegen het eten van sprinkhanen en meelwormen „zit tussen de oren”. Dat zegt insectenkenner Arnold van Huis en medeauteur van Het insectenkookboek dinsdag.

Donderdag neemt Van Huis afscheid als hoogleraar Entomologie aan de Wageningen University. In zijn afscheidsrede benadrukt hij nog eens het potentieel dat insecten wereldwijd hebben. „Ook als veevoer en voer voor vissen. Eigenlijk is alles en iedereen er klaar voor, behalve de wetgeving.”

Van Huis herinnert zich zijn eerste lezing over het eten van insecten voor mensen, in 1997. „In sommige delen van de wereld is het heel normaal, maar in de westerse wereld had nog niemand erover gehoord. En als ik er nu naar vraag, weet iedereen dat je insecten kan eten en hebben veel mensen het zelfs al geprobeerd.”

Dat wij in de toekomst insecten gaan eten is pure noodzaak, door het toenemende tekort aan vis en vlees en door de milieubelasting die het eten van vis en vlees oplevert. Met naar schatting drie miljoen soorten zijn insecten de meest vertegenwoordigde en diverse diergroep op aarde. De in totaal tien triljoen exemplaren zijn voorlopig nog niet op.

„Het enige dat we nu nog moeten doen, is het publiek opvoeden”, zegt Van Huis.