Nieuws
885556
Nieuws

Google in zee met Groningse windmolens

Google gaat voor de energievoorziening van zijn nieuwe Nederlandse datacenter in de Eemshaven gebruikmaken van een compleet windmolenpark. Het Amerikaanse concern koopt alle energie in van een nabijgelegen windmolenpark van Eneco dat nu nog in aanbouw is. Daarover hebben Google en Eneco dinsdag afspraken gemaakt.

Het gaat om een tienjarig contract dat begin 2016 ingaat. Het windmolenpark wordt momenteel gebouwd in Delfzijl. De deal zorgt ervoor dat het nieuwe 600 miljoen euro kostende datacenter van Google in de Eemshaven vanaf het begin op volledig lokaal opgewekte duurzame energie kan draaien.

Het nieuwe windmolenpark bestaat uit negentien turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62 megawatt. Dat is genoeg om zo'n 50.000 huishoudens van stroom te voorzien.

In het gebied moet een gigantisch datacentrum van Google verrijzen. De faciliteit biedt straks ruimte aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Het project levert de regio veel banen op.