Nieuws/Binnenland
885557
Binnenland

Hersenen van 'heldere' MS-patiënt extra actief

Het brein van patienten met Multiple Sclerose (MS) is actiever voordat zij cognitieve problemen ontwikkelen, zoals een slechter geheugen of problemen met aandacht of concentratie.

Dat blijkt uit onderzoek van Hanneke Hulst aan het VU medisch centrum.

Hulst bestudeerde MRI-scans van drie verschillende gebieden van de hersenen bij 85 mensen, waarvan 55 MS-patiënten en 30 gezonde vrijwilligers. Daarnaast ondergingen de deelnemers neuropsychologische tests en vulden ze vragenlijsten in.

Compensatie

De belangrijkste bevinding is dat veranderingen in hersenactiviteit al plaatsvinden vóórdat cognitieve problemen aanwezig zijn. De hersenen van mensen met MS zijn actiever dan die van gezonde proefpersonen. Zo zou je dus in principe al kunnen voorspellen wanneer de cognitieve problemen gaan optreden.

Hulst vermoedt dat deze extra hersenactiviteit compenseert voor beginnende cognitieve problemen, zoals geheugen-, aandacht-, en concentratiestoornissen. Bij mensen met MS mét cognitieve stoornissen vond Hulst juist een uitgebreide afname in hersenactiviteit, vooral in de hippocampus (belangrijk bij geheugen). Mogelijk ligt dat ten grondslag aan die cognitieve problemen.

Cognitieve problemen worden door mensen met MS vaak ervaren als ernstiger en meer invaliderend beschouwd dan lichamelijke beperkingen. Cognitieve klachten bij MS zijn de grootste oorzaak voor arbeidsongeschiktheid. Tot 70% van de patiënten krijgt er mee te maken

MS is een ongeneeslijke aandoening van het centrale zenuwstelsel, en een van de meest voorkomende oorzaken van een lichamelijke handicap bij jongvolwassenen.

Meer over MS