Nieuws/Binnenland
885558
Binnenland

Tot dertien jaar cel voor 'tattookillers'

Een groep van vier mannen, de zogeheten tattookillers, is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen tot dertien jaar. Het viertal heeft in augustus 2009 geprobeerd de Amsterdamse crimineel Marlon D. te liquideren, door met een machinepistool tientallen kogels op hem af te vuren. D. raakte ernstig gewond, maar overleefde de aanslag.

De verdachten danken de bijnaam tattookillers aan hun identieke tatoeages van Chinese tekens. Volgens justitie waren zij een professioneel opererend moordcommando. Naar hun betrokkenheid bij andere moorden wordt nog onderzoek gedaan.

De rechtbank veroordeelde de mannen tot straffen tot 12,5 jaar. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie tweemaal vijftien en tweemaal dertien jaar cel geëist.

De aanslag op Marlon D. vond plaats op de Andreas Vierlinghstraat in Amsterdam-West. D.'s partner en haar kind waren kort daarvoor uit zijn auto gestapt.

Het hof heeft er rekening mee gehouden dat de zaak in hoger beroep lang heeft geduurd. Daardoor vielen de straffen iets lager uit.