Nieuws/Binnenland
885569
Binnenland

Koper breekijzer wordt in de gaten gehouden

Wie in een bouwmarkt in de regio Ede een breekijzer of een grote schroevendraaier koopt, kan rekenen op aandacht van de politie. Agenten gaan bij de bouwmarkten regelmatig camerabeelden nakijken op de aankoop van dit soort gereedschap, dat geschikt is om inbraken mee te plegen.

De politie mag ook de verkoopregistratie van de bouwmarkten nakijken. Als agenten een 'bekende' tegenkomen, waarschuwt de politie deze persoon dat zijn aankoop bekend is en dat hij in de gaten wordt gehouden. Dat voorkomt mogelijk inbraken en ramkraken, aldus de politie dinsdag. Als de politie na een inbraak gereedschap vindt, is de dader mogelijk via de administratie van de winkels terug te vinden.

„Ons doel is het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Natuurlijk kunnen ze naar een andere bouwmarkt gaan om inbrekerswerktuigen te kopen, maar daarvoor moeten ze dan verder weg. De meeste inbrekers die we kennen rijden op scootertjes, dus dat is minder aantrekkelijk. Ze kunnen ook iemand anders naar de winkel sturen, maar dan moeten ze daar eerst iemand voor vinden. We hopen dat dat ontmoedigend werkt”, legt een politiewoordvoerder uit.

Veertien bouwmarkten in Ede, Wageningen, Barneveld en Veenendaal doen mee. De winkels gaan zelf ook extra letten op de verkoop van verdacht gereedschap zoals ook onder meer beitels en mokers.

Wie niet bekendstaat als crimineel heeft niets te vrezen, zegt de politie. „Uiteraard mag iedereen gereedschap kopen. Van kopers die niet bij ons bekend zijn, hebben we ook geen naam en toenaam. We kijken alleen of we bekende inbrekers of ramkrakers zien.”

De politie in Ede hoopt landelijk navolging te krijgen. Het College Bescherming Persoonsgegevens CBP moet de afspraken nog bestuderen.