Nieuws
885585
Nieuws

'Overstappen van zorgverzekering levert 80 euro op'

Consumenten verwachten gemiddeld 80 euro per jaar te besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat is voor veel mensen echter te weinig om de overstap te wagen: gemiddeld doen Nederlanders dat pas bij een voordeel van 120 euro per jaar.

Dat concludeert Market Response, een onderzoeksbureau dat in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uitzocht wanneer Nederlanders willen wisselen van zorgverzekeraar.

Prijs is belangrijkste

Nederlanders hebben vooral voor een andere zorgverzekeraar gekozen vanwege de prijs, blijkt uit onderzoek.Ofwel omdat de premie elders lager is, ofwel omdat zij via bijvoorbeeld via hun werkgever collectiviteitskorting kunnen krijgen. Ook voor volgend jaar loont het om goed te vergelijken: de premies van veruit de meeste zorgverzekeraars gaan omhoog.

Consumenten die niet overstappen doen dat vooral omdat ze tevreden zijn over hun huidige aanbieder (60 procent), vanwege de goede service (37 procent) of de gunstige prijs van hun zorgverzekeraar (24 procent).

Ongeveer een kwart van de ondervraagden vindt overstappen te tijdrovend, terwijl er in hun ogen nauwelijks verschil in prijs en kwaliteit bestaat tussen de verschillende zorgverzekeraars. Eén op de tien denkt dat overstappen te ingewikkeld is.

Overstappers

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die eerder zijn overgestapt sneller geneigd zijn opnieuw over te stappen. Bijna 80 procent van de mensen die zich dit jaar op een andere zorgverzekeraar hebben georiënteerd, verwacht dat volgend jaar opnieuw te doen.

Meer dan de helft van de mensen die dit jaar een nieuwe zorgverzekeraar hebben gekozen, zal volgend jaar weer kijken of een andere aanbieder voordeliger is.

Vergelijker

De meeste mensen vergelijken de verzekeraars met elkaar via de website van de verzekeraars, of via vergelijkingswebsites. Op die laatste groep had de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanochtend fikse kritiek: de kwaliteitsverschillen blijken aanzienlijk, en sommige vergelijkingssites trekken betalende verzekeraars voor.

Verslaggever Thijs Rösken vertelt u waar u op moet letten als u een vergelijkingssite gebruikt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.