Nieuws

Amsterdam ook culinaire hoofdstad

Amsterdam blijft onbetwist de culinaire hoofdstad van ons land: in totaal werden daar maandag 20 Michelin-sterren uitgedeeld aan restaurants.

De grootste Amsterdamse verrassing is de vliegende entree van Librije’s Zusje, gevestigd in het Waldorf aan de Herengracht. Dit kreeg slechts zeven maanden na opening al twee sterren toebedeeld door de keurmeesters van de prestigieuze gids. De nieuwe sterrengids werd maandagochtend gepresenteerd in het Vrijthof Theater in Maastricht.

Michelin-directeur Michael Ellis noemde meesterkok Sidney Schutte als symbool van veel jonge Nederlandse chefs die zich met verfrissende stijlen onderscheiden: ,,Er gebeuren bijzondere dingen in culinair Nederland. En dan niet alleen in de grote steden, maar juist ook in de provincie waar veel jonge en getalenteerde chefs mooie dingen doen met streekproducten.”

Drie sterren

Ondanks de lovende woorden, blijft een nieuw restaurant met drie sterren in ons land uit. Hierdoor stonden Jonnie en Thérèse Boer namens de Zwolse Librije en Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest in Vaassen wederom als enigen in deze super-categorie op het podium. Naast de twee driesterrenetablissementen, zijn dit jaar 19 restaurants met twee sterren en 97 met één ster bekroond.

Van hen maakte Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen de meeste indruk. Met betraande ogen nam hij op het podium zijn tweede ster in ontvangst. ,,Zo zie je hoe je met hard werken vanuit helemaal niets toch veel kunt bereiken. Dat kan met eten. Dit is geweldig”, aldus een zeer geëmotioneerde chef tegenover een zaal vol collega’s en belangstellenden.

Vijf zaken kregen een eerste Michelinster. Het gaat om het Japans restaurant Sazanka in Amsterdam, restaurant Sinne in Amsterdam, restaurant Wiesen in Eindhoven, restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem en restaurant FG Food Labs in Rotterdam.

Het aantal zaken met één ster komt daarmee in Nederland op 79, er zijn 19 tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. In totaal zijn er dus honderd zaken met een of meer Michelinsterren, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. „20 jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten”, zei hij. „Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend.” Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat een grote campagne beginnen om het imago van de eetgelegenheden in Nederland te verbeteren. Het beeld dat buitenlanders van de Nederlandse keuken hebben, is niet goed, zei een woordvoerder van het NBTC maandag in Maastricht. „Men is niet te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding en over de breedte van het aanbod.” Hij bezwoer dat deze waarneming niet strookt met de werkelijkheid van de Nederlandse keuken.

De Hotel School of Management in Maastricht is daarom bezig met een groot onderzoek naar het imago van de Nederlandse keuken.

Bekijk hier de volledige lijst met sterrenrestaurants in Nederland:

 

Drie sterren ***

De Leest Vaassen

De Librije Zwolle

 

Twee sterren **

Aan de Poel Amstelveen

Librije's Zusje Amsterdam Amsterdam

Bord'Eau Amsterdam

&samhoud places restaurant Amsterdam

Ciel Bleu Amsterdam

Chapeau! Bloemendaal

De Lindenhof Giethoorn

't Nonnetje Harderwijk

Boreas Heeze

De Kromme Watergang Restaurant met Suites Hoofdplaat

Inter Scaldes Kruiningen

Da Vinci Maasbracht

Beluga Maastricht

De Lindehof Nuenen

De Bokkedoorns Overveen

FG Rotterdam

Parkheuvel Rotterdam

Fred Rotterdam

De Treeswijkhoeve Waalre

 

Eén ster *

Onder de Linden Aduard

Blok's Restaurant Amersfoort

Bridges, inspired by Ron Blaauw Amsterdam

Vermeer Amsterdam

La Rive Amsterdam

Sinne Amsterdam

Sazanka Teppanyaki Restaurant Amsterdam

Lastage Amsterdam

Vinkeles Amsterdam

Ron Gastrobar Amsterdam

Yamazato Restaurant Amsterdam

Le Restaurant Amsterdam

Apicius Bakkum

Het Koetshuis Bennekom

Kaatje bij de Sluis Blokzijl

De Hoefslag Bosch en Duin

Wolfslaar Restaurant Breda

Spetters Breskens

Soigné Bussum

Pure C Cadzand

Perceel Capelle aan den IJssel

De Bloemenbeek De Lutte

Sense Den Bosch

HanTing Cuisine Den Haag

Calla's Den Haag

Seinpost Den Haag

Bij Jef Den Hoorn

Koriander Drachten

La Provence Driebergen

't Raedthuys Duiven

De Karpendonkse Hoeve Eindhoven

Avant-Garde van Groeninge Eindhoven

Wiesen Restaurant Eindhoven

De Zwaan Etten-Leur

Ratatouille Food & Wine Haarlem

ML Haarlem

De Bokkepruik Hardenberg

Basiliek Harderwijk

De Kromme Dissel Heelsum

Cheval Blanc Heemstede

't Lansink Hengelo

Lucas Rive Hoorn

Kasteel Heemstede Houten

't Vlasbloemeken Koewacht

Élevé Leeuwarden

De Burgemeester Linschoten

Tante Koosje Loenen aan de Vecht

't Amsterdammertje Loenen aan de Vecht

Tout à Fait Maastricht

Neercanne Maastricht

Posthoorn Monnickendam

De Gieser Wildeman Noordeloos

Latour Noordwijk

In de Molen Onderdendam

Cordial Oss

Kaagjesland Smaakt Reeuwijk

Niven Rijswijk

One Roermond

Amarone Rotterdam

Het Wereldmuseum Rotterdam

FG Food Labs Rotterdam

De Vrienden van Jacob Santpoort-Noord

Merlet Schoorl

Wollerich Sint-Oedenrode

La Trinité Sluis

De Leuf Ubachsberg

Aubergine Venlo

Valuas Venlo

De Nederlanden Vreeland

De Heer Kocken Vught

O Mundo Wageningen

De Moerbei Warmond

Bretelli Weert

Brienen aan de Maas Well

Katseveer Wilhelminadorp

Mijn Keuken Wouw

De Vlindertuin Zuidlaren

De Groene Lantaarn Zuidwolde

't Schulten Hues Zutphen