Nieuws
885603
Nieuws

Ook in Hollywood verdienen vrouwen minder dan mannen

Actrice Hillary Swank laat even van zich horen. Ze maakt zich druk om de salarisverschillen tussen acteurs en actrices. Ook in deze bedrijfstak krijgen mannen beduidend meer geld dan hun vrouwelijke collega’s. ”Ze krijgen niet dubbel zoveel, maar tien keer zoveel!"

Tijdens de promotie van haar nieuwste film The Homesman vertelde Swank aan een groep studenten dat collega’s van het andere geslacht tien keer meer opstrijken dan zij, meldt The Guardian. "En dat voor hetzelfde werk".

--

Echtgenoten dragen bij aan glazen plafond

--

Actrices vs acteurs

Het zakenblad Forbes heeft ook een vergelijking getrokken tussen acteurs en actrices. Zo zou de top 10 van topactrices bij elkaar zo’n 226 miljoen dollar per jaar verdienen, terwijl de mannen jaarlijks maar liefst 419 miljoen dollar opstrijken.

Verschil in Nederland

Als we naar Nederland kijken, is er tussen mannen en vrouwen gemiddeld 18,5 procent loonsverschil. Dat is meer dan het EU-gemiddelde van 16,2 procent en het wereldwijde gemiddelde van 18,4 procent. Dit blijkt uit onderzoek van ITUC, het internationale verbond van vakbonden, dat in 2012 is gepubliceerd.

--

Onzekerheid zit carrière van vrouwen in de weg

--

Waarom verdienen vrouwen minder?

Redenen die genoemd worden waarom vrouwen minder verdienen zijn:

  • Omdat ze hun loopbaan onderbreken of parttime gaan werken, vanwege de zorg voor kinderen.
  • Omdat werkgevers anticiperen op de wijzigingen in arbeidspatronen van werkende moeders, waardoor ze minder kans krijgen op een carrière. 
  • Omdat vrouwen werken in sectoren en beroepen waarin het uurloon lager is en waarin deels de combinatie van arbeid en zorg beter te realiseren is.