Nieuws/Binnenland
885604
Binnenland

IGZ: Ascensio Zorg in Hilversum moet dicht

De zorgverlening van Ascensio Zorg in Hilversum laat zo veel te wensen over, dat de zorgaanbieder binnen vier weken alle zorg moet staken en de bewoners moet overdragen aan een andere zorgaanbieder. Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid de instelling een aanwijzing gegeven. Dat is een zware maatregel.

Volgens de IGZ voldoet de zorgaanbieder „structureel niet aan de wettelijke eisen en voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren”. De hygiëne laat veel te wensen over en ook is er fors achterstallig onderhoud van de gebouwen. De inspectie heeft geen vertrouwen in de verbeterkracht van de bestuurder, laat het dinsdag weten.

De instelling biedt begeleid wonen en dagbesteding aan jong volwassenen vanaf 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand of een lichte verstandelijke beperking. Ascensio was al vaker in opspraak: begin dit jaar kwam naar buiten dat bewoners de buurt terroriseerden en de IGZ moest ook al vaker ingrijpen de afgelopen jaren.

Ascensio mag pas weer nieuwe cliënten aannemen als zij volgens de inspectie voldoet aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Ascensio was niet bereikbaar voor commentaar. Het is niet bekend aan hoeveel mensen er zorg wordt verleend.