Nieuws/Binnenland
885605
Binnenland

'Wanhoop en verdriet' over liquidatie Nijman

De liquidatie van freefighter Hans Nijman heeft bij zijn vriend en zakenpartner Dick Vrij „ongelooflijk veel verdriet en wanhoop“ teweeggebracht. Dat zei Vrij's advocaat Nico Meijering dinsdag tijdens de eerste dag van het megaproces Andes voor de rechtbank in Haarlem. Dick Vrij (49) geldt als een van de hoofdverdachten in de zaak.

Nijman (55) werd op 5 november in Beverwijk doodgeschoten. Voor zover bekend is er nog geen verdachte aangehouden.

Dick Vrij is afgelopen zomer door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Het is onduidelijk uit welke hoek die dreiging komt. Vrij is daarna op eigen verzoek, met het oog op zijn veiligheid, weer in voorarrest genomen. Hij zou ook al op een dodenlijst van Willem Holleeder hebben gestaan, nadat hij deze in oktober 2012 een gebroken kaak had geslagen.

De politie heeft Vrij over Nijmans liquidatie gehoord. Vrij zegt dat de politie hem onder druk heeft gezet belastend over anderen te verklaren. In ruil voor die verklaringen zou hem bescherming worden geboden. Raadsman Meijering vroeg de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) op te dragen ervoor te zorgen dat de politie Vrij op dit punt met rust laat. De rechtbank zei zich bewust te zijn van de zorgen van Vrij, maar achtte zich niet bevoegd het OM zo'n opdracht te verstrekken.

Het OM verweet Meijering zijn stokpaardje te berijden: justitie brengt levens in gevaar door met mensen te praten. Officier van justitie Koos Plooij wees erop dat de vraag om informatie aan Dick Vrij  louter was bedoeld om de dreiging op waarde te kunnen schatten en op basis daarvan mogelijk beschermingsmaatregelen te nemen.

De rechtbank behandelt dinsdag een reeks feiten die het OM Vrij onder de paraplu van Andes ten laste heeft gelegd. Het gros daarvan betreft geweldsmisdrijven, waaronder de mishandeling van Holleeder. Ook ziet het OM Vrij als een van de leiders van de criminele organisatie waarover het proces gaat.

Vrij had naar eigen zeggen iets uit te praten met Holleeder. Hij kwam hem tegen op een terras in Amsterdam-Zuid. Omdat Holleeder plotseling opstond, gaf Vrij hem de dreun op zijn kaak, zei hij dinsdag.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");