Nieuws/Binnenland
885610
Binnenland

Vervoersverbod pluimvee overtreden

Het vervoersverbod voor pluimvee in verband met vogelgriep is tot nu toe zeker twee keer overtreden. De politie heeft maandag tweemaal vrachtwagens aangehouden met daarin slachtafval van pluimvee, zo maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag bekend. Dat gebeurde in noordoost-Nederland en Noord-Holland.

De NVWA trof in Noord-Oost Nederland een rijdende vrachtwagen met slachtafval van pluimvee aan. In Noord-Holland zagen politieagenten een wagen rijden die eveneens met slachtafval was geladen. In beide gevallen werd proces-verbaal opgemaakt.

Sinds zondagochtend geldt in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Dat verbod geldt voor 72 uur, dat wil zeggen tot en met woensdagochtend. In het gebied waar de uitbraak van vogelgriep is geconstateerd, geldt het verbod overigens 30 dagen. Maandagavond werd het vervoersverbod voor Nederland aangepast. Distributiecentra kunnen vanaf maandagavond wel bestaande voorraden naar winkels brengen.

De maatregelen zijn ingesteld nadat op een kippenboerderij in Hekendorp, bij Oudewater, een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep werd ontdekt.