Nieuws/Binnenland
885612
Binnenland

Ex Claudia Oskam krijgt 10 jaar cel

William R., de 39-jarige man die op 10 januari van dit jaar in Zevenbergen Claudia Oskam doodde, moet tien jaar de gevangenis in vanwege doodslag. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag bepaald.

R. had zelf ook bekend dat hij zijn ex met een mes stak, wurgde en tegen het hoofd schopte. De twee hadden ruzie over geld. Na de moord rolde hij het lijk in een zeil en dumpte het in een sloot in de polder even buiten Zevenbergen. Nadat hij een dag later was opgepakt, wees hij de politie op die plek.

In Zevenbergen werd diezelfde week nog een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan de moeder van drie kinderen. Daar kwamen 1800 mensen op af.

De rechtbank twijfelde aan de voorbedachte raad. William R. zou die dag twee keer het plan hebben opgevat om zijn ex om te brengen, maar even vaak bedacht hij zich weer. Toen de twee in de garage waren, zou Oskam de man een duw hebben gegeven, waarna R. 'buiten zinnen' raakte en haar doodde. De rechtbank weet niet zeker of op dat moment een plan werd uitgevoerd of dat R. toen in een opwelling handelde en dus kwam er een vrijspraak voor moord. Doodslag was wel bewezen.

R. werd licht verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Dat leidde tot strafvermindering. Dat gold ook voor het berouw dat William R. volgens de rechtbank toonde.

R. en zijn advocaat Richard Korver waren niet aanwezig bij het uitspreken van het vonnis.