Nieuws
885625
Nieuws

'Wat krijgen we voor ons geld?'

De premies van de vier grootste zorgverzekeraars voor 2015 zijn bekend, maar volgens patiëntenfederatie NPCF ontbreekt een belangrijk stuk van de informatie. „Wat krijg ik voor mijn geld?”, vraagt NPCF-directeur Wilna Wind zich dinsdag af.

Menzis, CZ, VGZ en Zilveren Kruis hebben allemaal drie verschillende premies voor de basisverzekering: een budgetoptie, een middenoptie en een duurdere variant. Die laatste is een restitutiepolis, waarbij verzekerden overal terechtkunnen en ze de zorg vergoed krijgen, ook als hun verzekeraar geen contract heeft met de zorgaanbieder. Bij de goedkoopste is de keuze in zorgaanbieders beperkt.

Maar waar mensen precies terechtkunnen als ze voor de budgetoptie kiezen, is nu nog niet duidelijk, stelt Wind. Uiterlijk 19 november moeten zorgverzekeraars duidelijk maken met welke aanbieders ze een contract hebben. Op de sites is volgens Wind alleen maar te zien met wie de verzekeraars in zijn geheel een contract hebben afgesloten, maar niet specifiek waar consumenten per polis recht op hebben.

Wind zegt in overleg te zijn met de verzekeraars en hoopt dat ze snel openheid van zaken geven.