Nieuws
885643
Nieuws

Review: Farming Simulator 15 (pc)

Farming Simulator is zo'n gameserie waarvan veel spelers het succes niet snappen. Eerlijk, ik was ook niet helemaal overtuigd van de aantrekkingskracht van deze - vooral in Duitslad - enorm populaire serie. Dus met een recensie-exemplaar onder de arm toog ik naar mijn pc om zelf op onderzoek uit te gaan.

Over de naam is niets gelogen: dit is een simulatiespel waarin je als boer door het leven gaat en waarbij dit leven enkel bestaat uit het verbouwen van land en het onderhouden van je vee. Je begint met een klein boerderijtje waarbij je wat graan kunt verbouwen, maar het is natuurlijk de bedoeling om geld te verdienen en de boel uit te breiden.

Aan het werk

En denk nou niet dat het hier om een soort van Sim Farm gaat, waarbij je alleen maar hoeft te klikken. Nee, je moet alles zelf doen. Klim in de tractor, haak de ploeg eraan en ga het land op. Vervolgens moet je zaaien, bemesten, oogsten en zo voorts. Voor verschillende soorten gewassen heb je ook nog eens verschillende soorten machines nodig, dus wees voorzichtig bij de aanschaf van al deze dingen, want ze moeten wel op elkaar afgestemd zijn.

Voorzichtigheid is sowieso geboden, want er wordt niet zo gek veel uitgelegd in dit spel. De besturing wordt netjes in de tutorial doorlopen - en die is behoorlijk noodzakelijk om door te nemen! - maar voor de rest mag je het wiel zelf gaan uitvinden. Doe jezelf dus een lol en begin op de laagste moeilijkheidsgraad, dan is er tenminste nog wat coulance als het misgaat.

Hakken en zagen

Mocht je het niet zelf meer aan kunnen, dan kun je hulp inhuren. Helaas is de kunstmatige intelligentie van deze knechten zo bedroevend laag, dat je beter alles zelf kunt doen. Tenzij je het leuk vindt om constant achter je werknemers aan te rennen omdat ze met de tractor weer eens vast achter een boom zitten.

Gelukkig kun je in dit deel ook bomen omhakken. Hiervoor zijn ook weer de nodige machines nodig, waarna je het gewonnen land kunt verbouwen. Handig als je een enorm succesvolle boerderij hebt en je bijna geen ruimte meer hebt om verder te kunnen groeien.

Bevredigend

Laten we eerlijk zijn: op papier klinkt deze game oersaai. En eigenlijk is het begin dat ook wel, maar na een paar uurtjes spelen begint je boerderij te groeien en voelt het ineens allemaal erg bevredigend aan. Wellicht simuleert de game ook het gevoel van een goede beloning na hard werk, want dat hou je wel aan Farming Simulator 15 over. Het spel is zeker niet voor iedereen, maar het is ook weer niet zo niche als het op het eerste gezicht lijkt.