Nieuws/Binnenland
885653
Binnenland

Middendorp bepleit grondtroepen in Irak

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp maakt de geesten rijp voor Nederlandse grondtroepen in Irak tegen terreurleger Islamitische Staat (IS).

Als in januari behalve onze F-16’s ook militaire trainers actief zijn in Irak, neemt de behoefte aan luchtsteun voor grondtroepen toe. Daarbij zijn ’forward air controllers’ (fac’ers), die vanaf de grond doelen aanstralen, zeer behulpzaam, zo zei Nederlands hoogste generaal. Eerder gaf minister Hennis (Defensie) al te kennen dat Nederlandse militairen verzeild kunnen raken in grondgevechten.

Bombardementen

Momenteel maken onze F-16’s bij hun bombardementen alleen gebruik van fac’ers in andere vliegtuigen. „Maar het liefst heb je natuurlijk forward air controllers die ingebed zijn in een eenheid”, zei Middendorp. „Het is anders moeilijk vast te stellen wie er een wit pakje aan heeft en wie een zwart pakje.”

Bovendien kan de situatie vereisen dat de trainers van bijvoorbeeld Iraakse ’special forces’ zich ook buiten de militaire bases gaan begeven, dat zij meegaan op missie. „Het kan best zijn dat dit nodig is”, zei Middendorp tijdens een briefing over Nederlandse missies. „Of we het gaan doen, is ook een politieke afweging.” Hennis neemt hierover voor kerst een besluit, dat ze dan opnieuw aan de Kamer zal voorleggen. Het kabinet liet in de eerste brief over de missie tegen IS nog weten: „Van combat boots on the ground is… geen sprake.”

Zes Nederlandse F-16’s voeren inmiddels al vijf weken vanuit Jordanië luchtaanvallen uit op doelen van IS in Irak. Dagelijks vliegen ze een tot twee operaties. Zo’n 75 keer zijn daarbij bommen gegooid, meestal op vaste doelen, zoals commandoposten en opslagplaatsen. Een onbekend aantal IS-strijders is daarbij gedood.

De Commandant der Strijdkrachten toonde tijdens de briefing een video van een aanval met gps-geleide bommen op zo’n vooraf geselecteerd doel, te weten vier munitiedepots van IS. Ook toonde hij hoe tijdens een aanval op een IS-controlepost de vlieger zijn lasergeleide bom op het laatste moment het zijterrein in stuurde, toen er een plots een burgerauto het doel naderde.

„We doen er alles aan om nevenschade te voorkomen”, was de boodschap. „Nevenschade schaadt de missie.”

In januari gaan er boven op de 250 man van de Nederlandse ’luchtmissie’ ook 130 militaire trainers naar Irak. In het (Koerdische) noorden van het land zullen zij gewone manschappen trainen. In de omgeving van Bagdad zullen leden van het Korps Commandotroepen of de Luchtmobiele Brigade speciale eenheden van het Iraakse leger gaan trainen.