Nieuws/Binnenland
885662
Binnenland

Zeehondengriep bereikt Nederland

De Zeehondencrèche Pieterburen vreest dat veel zeehonden in de Nederlandse wateren zullen sterven. Wetenschappers van de Erasmus Universiteit en de zeehondencrèche hebben inmiddels vastgesteld dat de zeehondengriep Nederland heeft bereikt.

Enkele weken geleden stierf 10 tot 15 procent van de zeehondenpopulatie in de Deense en Duitse wateren aan griep. „We willen niet vooruitlopen op de cijfers, maar we vrezen hier eenzelfde scenario. Er is weinig tegen te doen”, aldus directeur Niek Kuizenga van de crèche in Pieterburen.

Op de platen in het oostelijk Waddengebied zijn volgens hem al honderden dode en zieke zeehonden gesignaleerd en is het virus na onderzoek vastgesteld. Een dierenarts heeft monsters genomen van zeehonden die in afgelegen gebieden lagen. De onderzoeksgroep van professor Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit Rotterdam stelde vast dat alle dieren positief testten op het H10N7-virus.

Volgens Kuizenga werkt Osterhaus aan een griepvaccin om de veiligheid voor mens en dier bij de opvang van zeehonden te waarborgen. Het H10N7-influenzavirus is afkomstig van vogels. Er is volgens Kuizenga geen relatie met de huidige uitbraak van vogelgriep bij kippen in het Utrechtse plaatsje Hekendorp.