Nieuws/Binnenland
885666
Binnenland

Malala krijgt opvolger voor Kindervredesprijs

In de Ridderzaal in Den Haag wordt dinsdag de Internationale Kindervredesprijs 2014 uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen. De winnaar krijgt de prijs uit handen van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Koning Willem-Alexander zit in de zaal.

Er zijn dit jaar drie genomineerden: Aleksej (17) uit Rusland, Andrew (13) uit Ghana en Neha (18) uit de Verenigde Staten. Aleksej zet zich in voor homojongeren in Rusland, Andrew zamelt geld in voor kinderen die zijn getroffen door hongersnood in Afrika en Neha helpt tienduizenden weeskinderen in de VS en India.

De winnaar treedt in de voetsporen van het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, die vorig jaar won. Zij was door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Dit jaar kreeg ze Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.

Het is de tiende keer dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt. De onderscheiding is in het leven geroepen door de organisatie KidsRights.