Nieuws
885670
Nieuws

Nokia lanceert Android tablet

Nokia blijft actief op de hardwaremarkt. De voormalige Finse telefoongigant die zijn telefoondivisie heeft verkocht aan Microsoft komt met een Android-tablet. Bij een congres in Helsinki lanceerde het Finse bedrijf de N1, een op de iPad lijkende tablet met een 7,9 inch-scherm en voorzien van Android 5.0 Lollipop.

De tablet is de eerste gadget uit de stal van het deel van Nokia dat niet in handen is gekomen van Microsoft. De Nokia N1 heeft naast Android 5.0 ook Nokia's Z Launcher software aan boord. Deze grafische schil onthoudt de gewoontes van de gebruiker en toont content op het thuisscherm, zoals apps en contacten, die op dat moment van de dag het meest gebruikt worden.  Z Launcher werd eerder al uitgebracht voor smartphones van Nokia die op Android draaien.

De Nokia N1 heeft een 2,4Ghz Intel Atom processor met vier kernen aan boord, 32 GB opslaggeheugen, een 8 megapixel camera aan de achterzijde en een 5 megapixel versie aan de voorzijde. Het Finse bedrijf is een samenwerking aangegaan met het Chinese technologiebedrijf Foxconn voor de productie van de tablet. Dat bedrijf maakt ook iPhones voor Apple.

De Nokia N1 krijgt een prijskaartje van $249 en wordt eerst in China op de markt gebracht. Later zal het ook in Europese winkels verschijnen. Naast de nieuwe tablet komt Nokia dinsdag waarschijnlijk ook met een andere gadget. Maandag kondigde het bedrijf 'iets nieuws' aan met daarbij een foto van iets dat lijkt op een mediastreamer.

Nokia verkocht vorig jaar zijn mobieltjestak aan Microsoft voor 5,4 miljard euro. Als onderdeel van die overeenkomst mag Nokia zich tot 2016 niet op de markt voor smartphones begeven. Het concern wil zich op den duur wel weer richten op mobiele telefoons.