Nieuws
885673
Nieuws

Beloning op prestatie rukt op

De bonus mag dan een slechte naam hebben. De beloning op prestatie rukt wel op. In 2015 zal ruim zeven op de tien Nederlandse bedrijven financiële extraatjes toekennen aan hun medewerkers.

Bovendien dit blijft niet exclusief weggelegd voor de managementfuncties. Ook medewerkers op niet-managementniveau komen steeds vaker in aanmerking voor een bonus.

Dit blijkt uit onderzoek van OfficeTeam, onderdeel van van origine Amerikaanse arbeidsbemiddelaar Robert Half. Volgens Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland, zien steeds meer organisaties een bonus als een goede manier om werknemers aan zich te binden en vrijwillig vertrek te voorkomen.

Nu de arbeidsmarkt voorzichtig aantrekt, durven steeds meer werknemers van baan te wisselen. Zeker 65% van de Nederlandse personeelsmanagers maakt zich zorgen over deze toenemende arbeidsmobiliteit en vooral om het dreigende vertrek van hun beste mensen. Om topperformers binnenboord te houden, ziet 29% van hen in hogere beloningen de beste oplossing.

„Passende maatregelen zijn inderdaad nodig om je beste arbeidskrachten te behouden”, stelt Renken. „Het regelmatig voeren van functioneringsgesprekken en het bieden van meer verantwoordelijken aan de werknemers kunnen uitkomst bieden. Daarnaast werkt het volgens ons onderzoek ook goed om duidelijk de promotiekansen binnen de organisatie te bespreken. 33% van de ondervraagde HR-managers zien in dat middel een goede oplossing.”

Opvallend is dat de redenen waarom medewerkers het bedrijf verlaten om een andere uitdaging aan te gaan, nogal verschillen per generatie. Babyboomers haken vooral af als de relatie met de baas of naaste collega’s niet goed is. Voor mensen geboren tussen 1965 en 1978, de zogeheten generatie X, is in de meeste gevallen het beloningspakket de doorslaggevende factor. Al hechten zij ook veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé.

Voor de jongste generatie Y zijn de loopbaanmogelijkheden het belangrijkst, op de voet gevolgd door de beloning en aanvullende financiële voordelen. „Zicht op vooruitgang in hun carrière is voor hen noodzaak, anders haken ze af.”