Nieuws
885705
Nieuws

Top 10

Mooiste plekjes in Zuid-Tirol

In het meest noordelijke puntje van Italië, verscholen aan de zuidkant van de Alpen, ligt Zuid-Tirol, ofwel Südtirol. Hier vind je de adembenemende Dolomieten en geniet je in de wintermaanden met de hele familie van het uitgestrekte skigebied. Speciaal voor jou hebben we een top 10 gemaakt met de mooiste plekjes in deze regio, bedekt met een laag sneeuw.

Seceda in Val Gardena/Gröden

Het skigebied Seceda ligt aan de zonnige kant van Val Gardena aan de voet van het natuurgebied Parco Naturale Puez-Odle. Vanaf 2.500 meter hoogte kun je naar beneden skiën naar de pittoreske dorpjes Ortisei/St. Ulrich (1.200 meter), S. Cristina/St. Christina (1.500 meter) en Selva/Wolkenstein (1.600 meter) in de vallei. Op de top van het skigebied heb je een prachtig uitzicht over de Dolomieten en andere bergen in Zuid-Tirol.

 

Bullaccia/Puflatsch op Alpe di Siusi/Seiser Alm

 

Alpe di Siusi is de grootste alpenweide van Europa, omringd door de indrukwekkende pieken van de Dolomieten. Vanaf het bergstation Bullaccia heb je een prachtig uitzicht op de bergen Sciliar/Schlern, Denti di Terrarossa/Rosszähne, Sassolungo/Langkofel en Sassopiatto/Plattkofel.

Natuurpark Fanes-Senes-Braies

 

Met een totaal oppervlakte van circa 25.453 ha is het natuurpark Fanes-Senes-Braies een populair wandelgebied. Het natuurpark heeft vele kleine meertjes. Het meer Lago di Braies/Pragser Wildsee wordt beschouwd als een van de mooiste meren van de Dolomieten.

Bergstation Grawand in Val Senales

 

Val Senales is een zonnig dal in het hooggebergte van Zuid-Tirol, waarvan de noordelijke uitlopers grenzen aan het Oostenrijkse Ötztal. Het is hier ook mogelijk om te skiën in de zomermaanden, op de Schnalstaler gletsjer. Vanaf het bergstation Grawand op 3.200 meter hoogte heb je een uniek uitzicht op de omliggende bergen.

De top van Kronplatz

 

Kronplatz is de grootste skiberg van Zuid-Tirol en telt maar liefst 116 kilometer aan pistes en 31 skiliften. Op de top van Kronplatz, op 2.275 meter, heb je spectaculair uitzicht over de skiberg. De beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner opent in december zijn zesde Mountain Museum, de MMM Corones, op een van de bergtoppen in Kronplatz. In het museum zal hij al zijn geheimen van zijn professie als bergbeklimmer onthullen. De Zuid-Tiroler Reinhold Messner was de eerste mens die alle veertien bergtoppen van achtduizend meter en hoger heeft beklommen.

De top van de Gitschberg

 

Wanneer je op de Gitschberg staat, ook wanneer je een bijzonder actieve skiër of snowboarder bent, sta je elke keer even stil. De reden? Een weergaloos panorama trekt je aandacht. Wanneer je genoeg hebt rondgekeken, is het tijd om de met sneeuw bedekte hellingen van de Gitschberg te trotseren.

Stoanerne Mandln

 

Het ruige Val Sarentino/Sarntal fasineert veel mensen vanwege de ongereptheid. De natuur is hier zo onaangetast dat wandelaars het gevoel krijgen dat de tijd heeft stil gestaan. De Stoanerne Mandln hebben een bijzonder geheimzinnige uitstraling. Meer dan 100 staanmannetjes zijn willekeurig opgestapeld; sommige zijn net zo groot als volwassen mensen. Ze doen je denken aan een leger dat de wandelaars op het uitzichtpunt opwacht. Hier vind je dan ook een van de mooiste uitzichtpunten van Zuid-Tirol, want hier vandaan zie je de Dolomieten in vol ornaat.

Ortles/Ortler in Solda/Sulden

 

De Ortler is de hoogste berg in Zuid-Tirol en is maar liefst 3.905 meter hoog. De Ortler ligt in het skigebied Solda. Wanneer je in de Kanzlift skilift zit, heb je een fantastisch uitzicht op deze hoge piek.

Lago di Resia/Reschensee

 

Dit meer in Val Venosta/Vinschgau is een wonderschoon plaatje. Boven aan de oppervlakte van het stuwmeer torent de kerktoren uit, ter herinnering aan de dorpen eronder. Het meer is het grootste deel van de winter bevroren en is een prachtige plek om te schaatsen op natuurijs. Elke winter wordt er een baan van wel zes kilometer schoongeveegd, zodat schaatsers een flinke lus kunnen maken.

Prato Piazza/Plätzwiese

 

De loipe over de bergweide Prato di Piazza in het dal Valle di Braies/Pragser Tal in een heerlijke langlaufronde met een prachtig uitzicht op de omringende bergtoppen van de Dolomieten. Enkele bekende bergtoppen zijn: de Croda Rossa/Rotwand, Monte Cristallo/Kristallberg en Tofane.

Voor meer informatie: www.suedtirol.info