Nieuws/Buitenland
885711
Buitenland

'IS-beul mogelijk een Belg'

Een van de beulen die afgelopen weekend te zien was in het jongste onthoofdingsfilmpje van de terreurgroep Islamitische Staat, is een Belg. Althans dat denken Belgische veiligheidsdiensten, schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

Het federaal Openbaar Ministerie, dat terrorismezaken onderzoekt, bevestigde dinsdag tegenover persbureau Belga dat onderzocht wordt of een Belg betrokken is bij de onthoofdingen die te zien zijn op de video. Het zou gaan om een 28-jarige man uit Vilvoorde die naar Syrië is afgereisd.

De man staat momenteel bij verstek terecht in een proces tegen verdachte Belgische ronselaars voor de jihad in Syrië. In het filmpje snijdt hij de keel van een Syrische militair door. Belgische terrorismedeskundigen zouden sinds zondag al druk in de weer zijn om te onderzoeken of een van de beulen Belg is.

IS publiceerde zondag een video van vijftien minuten waarin meerdere mensen worden onthoofd. Ook de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig (26) zou zijn vermoord door de terroristische organisatie.

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, kon dinsdag „bevestigen noch ontkennen” dat een van zijn ingezetenen in het onthoofdingsfilmpje te zien was. Hij zei dat tegen Belgische media.