Nieuws
885730
Nieuws

'Assassin's Creed is antirevolutionaire propaganda'

Het nieuwste deel in de populaire Assassin's Creed-gamereeks, Unity, is onder vuur komen te liggen in Frankrijk. Het spel, dat zich afspeelt tijdens de Franse revolutie in de achttiende eeuw, is volgens voormalig onderwijsminister Jean-Luc Mélenchon 'antirevolutionaire propaganda'. Dat zei hij in een interview met France Inter Radio.

In het spel kruipt de speler in de huid van Arno, een jonge nobelman die tegen de achtergrond van de revolutie de moordenaar van zijn vader en pleegvader moet vinden. Bij zijn zoektocht spelen ondermeer historische figuren als Marie-Antoinette, koning Louis XVI en Robespierre een rol.

Volgens Mélenchon worden de helden van de revolutie juist afgeschilderd als barbaren, terwijl een "debiel als Marie-Antoinette" als onschuldige wordt getoond. Volgens de politicus komt Robespierre vooral over als bloeddorstig monster.

Overigens is dat niet heel gek: de Fransman heeft tijdens zijn korte tijd aan het hoofd van het land de concept van 'schrikbewind' uitgevonden. Hij liet vrijwel al zijn politieke tegenstanders onthoofden.