Nieuws/Buitenland
885779
Buitenland

Doden bij aanslag synagoge Jeruzalem

Zeker vier mensen zijn dinsdagochtend gedood in een synagoge in Jeruzalem. Twee gewapende mannen sloegen toe met messen en bijlen, meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post. De politie heeft de daders, volgens Palestijnse media twee neven van 22 en 27 jaar, doodgeschoten.

Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt en wordt in het ziekenhuis behandeld. De Israëlische politie zei de aanval te beschouwen als een terroristische aanslag. Ze gaan er vanuit dat de aanslag door de twee neven is beraamd en niet in opdracht van een terreurorganisatie is uitgevoerd. De neven woonden in de wijk Djabal al-Mukaber in het oosten van Jeruzalem.

Maandag braken in Jeruzalem rellen uit nadat een Palestijnse buschauffeur dood was gevonden in zijn voertuig. Volgens de Israëlische autoriteiten had hij zichzelf opgehangen. Familieleden van de man verklaarden dat de man was vermoord door extremistische Joden. Ook in Palestijnse media werd dat gesuggereerd.

De radicale Palestijnse Hamas-beweging noemde de aanslag in een reactie dinsdag „een heroïsche daad”. Een woordvoerder sprak van een „natuurlijke reactie” op de dood van de buschauffeur. Volgens Hamas was de chauffeur slachtoffer van een executie.

De afgelopen weken is het in Jeruzalem al diverse malen tot confrontaties gekomen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Ook waren er diverse aanslagen met doden.

Luitenant-kolonel Peter Lerner, woordvoerder van het Israëlische leger, plaatste enkele gruwelijke foto's op twitter.