Nieuws
885800
Nieuws

Russiche sanctie raakt Nederlandse voedselexport niet

Ondanks de Russische sancties neemt de export van de Nederlandse agrarische en voedselsector in 2014 met 4% toe.

Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes. Het geldt als een van de grootste aanbieders van kredietverzekeringen voor exporteurs.

Terwijl de Nederlandse export toeneemt, staan de marges van de bedrijven in de sector wel onder druk, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Ze verdienen minder.

Rond 7,5% van de wereldwijde export uit deze agrarische en voedselsector sector komt van Nederlandse bodem. Daarvan wordt 70% afgezet binnen de EU en 30% wereldwijd.

Geringe afname

De Russische sancties drukken volgens de kredietverzekeraar maar gering op de totale export van de Nederlandse markt. De totale export naar Rusland is in 2013 zelfs licht afgenomen, alhans afgezet tegen 2008.

Een uitzondering geldt daarin voor de zuivelsector. De afgelopen drie jaar is de afzet van zuivel met 27% toegenomen, vooral door de export van kaas. ,,Ten opzichte van 2008 is de afzet zelfs verdrievoudigd'', aldus Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes.

Markt kampt met lage marges

De relatief lage marge blijft het risico voor deze sector, aldus Toemen. De operationele marge van voedselfabrikanten daalde  in de afgelopen vier jaar met een derde tot 3,2%.

Ze kampen met oplopende grondstoffenprijzen en sterke concurrentie, gevoegd bij een sterk oprekken van de betalingstermijn door klanten. Tussen 2010 en 2013 krijgen leveranciers in de agri-foodsector twee dagen later betaald. Daardoor heeft de sector volgens Toemen €100 miljoen extra moeten financieren.

Lees meer nieuws over de export en beleggingen in de DFT-nieuwsbrief.