Nieuws/Binnenland
885818
Binnenland

'Meer agenten moeten Turks spreken'

De politie moet meer dienders aannemen die Turks of Arabisch spreken of andere kennis hebben om wijken met veel allochtonen goed te kunnen doorgronden. Dat stelt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) na aandringen van PvdA-Kamerlid Marcouch.

Het sociaaldemocratisch Kamerlid hamert al langer op dit punt, maar nu is de VVD-bewindsman echt om. Hij belooft dat bij de sollicitaties zal worden gekeken of iemand de ’kennis en vaardigheden’ heeft om allochtonen beter te begrijpen. Opstelten wil expliciet niet zeggen dat hij meer allochtonen aan wil nemen, zoals Marcouch wel vroeg, omdat dat als discriminatie zou kunnen worden opgevat.

Marcouch pleit al langer voor meer allochtonen bij de politie. Volgens hem begrijpen agenten momenteel buurten zoals de Schilderswijk in Den Haag te slecht en kunnen ze daardoor minder goed hun werk doen daar.

In een debat over de politie maandag, kreeg Opstelten veel kritiek van de oppositie over de vorming van de Nationale Politie. De VVD-bewindsman komt met een aangepaste planning over die grote reorganisatie. Hij zegde verder de VVD toe om te kijken wat voor ’oneigenlijke taken’ er nu op het bordje van de politie liggen, en om die weer terug te geven aan bijvoorbeeld de gemeente.