Nieuws
885826
Nieuws

Noodtoestand voor uitspraak Ferguson

In de Amerikaanse stad Ferguson geldt vanaf maandag weer de noodtoestand, in afwachting van een uitspraak van een jury. Die onderzoeksjury bepaalt binnenkort of een agent wordt vervolgd voor het neerschieten van een ongewapende, zwarte tiener in dat stadje.

De gouverneur van de staat Missouri, Jay Nixon, kondigde de noodtoestand af vanwege „de mogelijkheid van onrust op uitgebreide schaal”, net zoals eerder dit jaar direct na de dood van de achttien jaar oude Michael Brown. Daarbij verwacht hij niet dat het veel uitmaakt wat de onderzoeksjury beslist.

Brown, een zwarte jongen, werd in een overwegend zwarte buurt op 9 augustus neergeschoten door een blanke agent. Dat zorgde ervoor dat sluimerende spanningen in de stad tot uitbarsting kwamen. De buurtbewoners klaagden al jaren dat het blanke politiekorps het op hen gemunt had en dat zwarte mensen bovendien zwaarder werden gestraft.

De buurtbewoners gingen de straat op om te demonstreren, maar al snel braken er rellen uit en werd er geplunderd in de voorstad van St. Louis. Toen de politie ook nog eens hard ingreep, escaleerde de toestand verder. Uiteindelijk moest de Nationale Garde ingrijpen en werd het pas na ruim drie weken rellen weer kalmer in Ferguson.

Dat nu opnieuw de noodtoestand is afgekondigd, betekent onder meer dat de Nationale Garde weer opgetrommeld kan worden als dat nodig is. De troepen krijgen dan een rol op de achtergrond, zo zei Nixon. „Ze hoeven niet in de frontlinie te staan en om daar te maken te krijgen met de betogers.” Die taak ligt bij de politie van Ferguson, die door het besluit onder leiding staat van de politie van St. Louis.

Maandag werd duidelijk dat er inderdaad nog spanningen zijn. Enkele tientallen mensen vonden dat de jury te lang de tijd neemt en gingen de straat op in Clayton, het plaatsje waar de jury vergadert.

Die jury bepaalt overigens niet welke straf de agent bij een eventuele vervolging moet krijgen, maar slechts of hij vervolgd moet worden. Wanneer de jury zich uitspreekt over het vervolgen van de agent, is onduidelijk. Volgens Nixon gebeurt dat binnenkort.