Nieuws/Binnenland
885861
Binnenland

Rabbijn Berland: alles is een leugen

„Alles is een leugen. Ze hebben er allemaal geld voor gekregen om dit te vertellen. Ik heb die meisjes niet aangeraakt.” Dat zei de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (76) maandagmiddag voor de rechtbank in Haarlem, die zich buigt over een uitleveringsverzoek uit Israël. De rabbijn wordt daar al twee jaar gezocht omdat hij wordt verdacht van aanranding van jonge meisjes en mishandeling. Berland werd eind september aangehouden op Schiphol, maar kwam daarna onder voorwaarden op vrije voeten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) voldoet het uitleveringsverzoek aan alle regels. De officier van justitie heeft de rechtbank dan ook gevraagd de uitlevering door te laten gaan.

Berland, in de rechtszaal bijgestaan door een tolk, verzette zich hevig. Hij heeft er geen vertrouwen in dat hij in Israël een eerlijk proces krijgt. Zijn advocaat Louis de Leon vroeg de rechtbank de uitlevering ontoelaatbaar te verklaren.

Volgens de raadsman is de documentatie onvolledig en worden verklaringen van betrokkenen tegengesproken of niet ondersteund. Ook vroeg hij de rechtbank de uitlevering op humanitaire gronden af te wijzen. Volgens hem kampt Berland met ernstige gezondheidsproblemen. Hij is detentie-ongeschikt en niet fit genoeg om terecht te staan, aldus De Leon.

Volgens officier van justitie Henri Tillart mogen medische redenen in dit geval geen belemmering vormen voor uitlevering. De aanklager stelde voorts vast dat „bewijsoverwegingen hier op dit moment geen rol spelen”. Hij vond dat de rechtbank ervan uit moet gaan dat de door de Israëlische autoriteiten overlegde informatie klopt.

De rechtszaak werd bijgewoond door zo'n twintig volgelingen van Berland, die te horen kreeg dat hij in elk geval tot het moment van uitspraak op vrije voeten kan blijven. De rechtbank maakt 1 december bekend of het uitleveringsverzoek wordt toegewezen.