Nieuws/Buitenland
885868
Buitenland

Tientallen doden door gevechten Oekraïne

Hevige gevechten in het oosten van Oekraïne hebben tientallen levens geëist. Dat maakte een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad in Kiev maandag bekend.

De gevechten deden zich vooral voor rond het vliegveld van de Donetsk. Er werd maandag weer hevig met artillerie geschoten. Een offensief van de opstandelingen zou zijn afgeslagen. Zeker 23 rebellen zouden zijn gedood, 27 mensen raakten gewond. Aan de zijde van het regeringsleger sneuvelden zes militairen. Negen raakten gewond. Een onafhankelijke bevestiging van het dodental is er niet.

Officieel sloten de Oekraïense regeringstroepen 5 september een staakt-het-vuren met de pro-Russische separatisten, maar er wordt vooral bij het vliegveld vaak gevochten.

Zondag zei een aanvoerder van de separatisten, Andrej Poergin, dat er speciaal voor de luchthaven ook een wapenstilstand was afgesproken, maar Kiev ontkende dat even later. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten was er alleen even een gevechtspauze zodat de rebellen hun doden en gewonden konden weghalen.

Ten oosten van Donetsk worden de resten geborgen van de MH17. Voor zover bekend hebben de gevechten rond het vliegveld nog geen gevolgen gehad voor die operatie. Nederlandse experts werken er noodgedwongen samen met de pro-Russische separatisten.